Energetikai tanúsítvány kiállítása, energetikai audit

Az energetikai tanúsítvány egy olyan okirat, amely egy adott ingatlan konkrét energiafogyasztásáról nyújt információt, továbbá javaslatot tesz annak korszerűsítésére, hatékonyabbá tételére.
Az energetikai tanúsítvány érvényessége 10 év.

Cégünk jogosult ennek a dokumentumnak az elkészítésére

Mit jelent az energetikai besorolás?

Az energetikai besorolás az épület várható, körülbelüli energiafogyasztásáról ad tájékoztatást. Jelenleg 12 különböző, dupla betűvel jelölt energiaosztályt különböztetünk meg (AA++ Minimális energiaigényű – JJ Kiemelkedően rossz). A jelenlegi törvényi szabályozás szerint már csak kizárólag közel nulla energiaigényű épületekre adható ki használatbavételi engedély ( = minimum BB besorolás, éves energiafogyasztás legfeljebb: 81-100 KWh/m²/a).
Energetikai jogszabály, érvényes energetikai tanúsítvány rendelet

A 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet alapján az energetikai tanúsítvány megléte kötelező:

 •  új ingatlan építésénél (a használatbavételi engedély megszerzéséhez)
 • meglévő épület/önálló rendeltetési egység értékesítésekor (tulajdon-átruházás ellenérték fejében; hasznos alapterület legalább 50 nm2), illetve, ha tartós (= több mint 1 év) bérbeadásra kerül sor
 • az 500 m2-t meghaladó (hasznos alapterület) hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épületeknek szintén rendelkezniük kell energetikai tanúsítvánnyal 2-t meghaladó (hasznos alapterület) hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épületeknek szintén rendelkezniük kell energetikai tanúsítvánnyal
 • Az épületenergetikai számítások szabályait, az egyes energetikai osztályokat, és azok követelményeit a 7/ 2006 (V.24.) számú miniszteri rendelet tartalmazza.
  Az 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 38. §-a szerint az energetikai tanúsítvány bemutatásának elmaradása mulasztási bírsággal sújtható.

  TAO-kedvezmény, energetikai pályázat elnyerése, energetikai audit

  Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásoknál/felújításoknál 2017 óta jelentős TAO-kedvezmény érvényesíthető: az adó legfeljebb 70 %-a ilyen célra költhető el.
  Ebben az esetben úgynevezett energiahatékonysági igazolásra van szükség, amelyet cégünk szakszerűen elkészít. Ez a dokumentum tartalmazza a beruházást megelőző, illetve az építkezést követő energetikai állapot felmérésére szolgáló auditok eredményeit.
  Az eszközbeszerzések, az energiahatékonyság növelését támogató pályázatok elnyeréséhez sok esetben többféle energetikai tanúsítványra is szükség van:

  • HET-számmal ellátott dokumentum a beruházást megelőző állapotról,
  • elő-tanúsítvány a tervezett állapotról,
  • valamint záró tanúsítvány az építkezést követően.

  Energetikai tanúsítvány elkészítése, energetikai audit akár több lépcsőben, gyorsan és szakszerűen – Rendelkezünk az előírt mérnöki jogosultsággal, így ebben a feladatban is a segítségére tudunk lenni.
  A környezettudatos és fenntartható külföldi épületminősítő szabványoknak való megfelelésben is állunk ügyfeleink rendelkezésére.