A jövő tervezési módszertana:
Building Information Modeling (BIM)

Mi az a BIM és miért annyira hatékony?

A BIM egy intelligens szoftvermodellezési folyamat, amelynek koncepciója már az 1970-es években kidolgozásra került, de az ezredforduló után vált igazán ismertté.

A benne foglalt programok, eszközök és technológiák lehetővé teszik a szakemberek (építtetők, tervezők, kivitelezők, üzemeltetők) gördülékeny, valós idejű együttműködését, illetve minimalizálják a hibalehetőségeket. A tervezés, kivitelezés és üzemeltetés így sokkal hatékonyabbá válik. A kulcs a digitalizációban rejlik – a BIM segítségével az épületről, létesítményről gyűjtött információk könnyen kezelhetők, áttekinthetők és módosíthatók. A BIM szoftverrel egy létesítmény valósághű modelljét készíthetjük el, de az egyszerű tervrajzokkal ellentétben a program ismeri az épület összes tulajdonságát.

Néhány remek funkció, amiben a módszertan támogatást nyújt:

● Precíz 3D-s modellek készítése részletes belső információkkal
● A kapott adatoknak köszönhetően pontos költségvetés készítése
● Tervek variálása (például meghatározott szakági modell elemeinek a kivétele)
● Változások azonnali lekövetése, véleményezése
● 3D lézerszkenner akár már meglévő épületek felméréséhez

Mik azok a BIM szintek (dimenziók)?

3D BIM – Több, egymással kapcsolatban álló elem információközpontú fejlett geometrikus modellje.
4D BIM – Idővonal, Gantt-diagram és ütemezési információk.
5D BIM – Költségvetés készítése, nyomonkövetése és figyelmeztetés a büdzsé túllépése esetén.
6D BIM – 3D BIM-modell elemekhez energetikai és épületfizikai adatok csatolása, melynek segítségével energiafelhasználási analízisek, fenntarthatósági számítások és életciklus-elemzések készíthetők.
7D BIM – Az elemekhez csatolt adatok (felhasználói leírások, specifikációk, garanciák stb.) segítségével az épület üzemelési és használati fázisában a létesítménygazdálkodási folyamatok és az azokat kiszolgáló rendszerek támogatása.

 

A MODELLELEMEK TARTALMÁVAL KAPCSOLATOS FOGALMAK

A BIM modell elemeinek jellemzői a pontosság, a teljesség, a konzisztencia és az átjárhatóság. Magában foglalja a geometriát, a térbeli kapcsolatokat, a földrajzi információkat, az épületelemek mennyiségeit és tulajdonságait, valamint az objektum információkat.
A modellelemek tulajdonságainak egyértelműsége lényeges szempont. Az elfogadásra kerülő specifikációk azért fontosak, mert velük meghatározhatóak a különböző projektfázisok és részletességi szintek. Jelenleg még nincs kész az európai szabvány, egyelőre a referenciatáblázatok (bizonyos) országonként változóak lehetnek.

Néhány fontosabb specifikációs csoportok:

LOD – Level of Detail/Level of Development (részletességi szint/ fejlettségi szint)
LOA – Level of accuracy (pontossági szint)
LOG – Level of Geometry (geometriai részletezettségi szint) Értéke az LOD szintekével azonos tartományban adható meg.
LOI – Level of Information (információ részletezettségi szintje)

OpenBIM

Az OpenBIM egy együttműködésen alapuló megközelítés (irányelv) egy létesítmény fizikai és funkcionális jellemzőinek, digitális reprezentációinak létrehozására, illetve kezelésére. Elsősorban épületek és infrastruktúra tervezésére, építésére és kezelésére használják.
A cél a platformfüggőség megszüntetése, hogy a más-más platformokkal készülő tervek is egy eredményes, komplex projekt részei lehessenek.

Az intelligens szoftvermodellezési folyamat segítségével:

a problémák, hibák és ütközések korán felismerhetők.

Az egymásnak ellentmondó elemeket már a modellezési szakaszban azonosítjuk, megelőzve a költséges változtatásokat a kivitelezés során.
A munkafolyamatok automatikus generálásra/optimalizálásra kerülnek.
A munkafolyamatokat a BIM szoftver automatikusan generálja, és az építés során végrehajtott módosításokat frissíti mindenki számára, aki a projekten dolgozik.
Az információk sokrétűen felhasználhatók.
A közös adatkörnyezetben (CDE) összegyűjtött, online hozzáférhető adatok az épület valamennyi életszakaszában, akár a fenntartás és a felújítás során is felhasználhatóak (=6D, 7D BIM).

A Clima-Plan Consult Kft. elkötelezett a legmodernebb technológiák alkalmazása mellett. Az egyes épületmodellekben tárolt adatoknak köszönhetően a BIM-el történő épületgépészeti tervezés gyorsan, precízen és ütemezetten zajlik.